Téli Balaton-átúszásNem régi a történetünk! Olyan gyorsan történt minden!Nem régi a történetünk! Olyan gyorsan történt minden! Pesti Balázs terapeuta és Szűcs Ferenc 2018 szeptemberében kezdtek hobbi szinten foglalkozni a hidegvíz terápiával. Hetek alatt tucatnyi lelkes fiatalt vettek rá, hogy a hideg segítségével kezdjenek bele együtt egy szokatlan, hazánkban szinte ismeretlen életformába, melynek kulcsa maga a hideg gyógyító, élénkítő, csodálatos egészségmegőrző szerepe.


Amatőr hosszútávúszóként ehhez a csoporthoz csatlakoztam novemberben, mert szerettem volna felkészülni egy hidegvízi Balaton-átúszásra. A hangsúly akkor még a 10-12 fokos vízben történő hosszabb úszások „titkának” megismerésén, elsajátításán volt. Balázsék segítsége elképesztően gyorsan fejlesztett sokunkat, akik a jég szuper-egészséges világához szerettünk volna közel kerülni. Döbbenten eszméltem rá, hogy egyetlen hónap készülődése után decemberben a jéghidegnek tűnő (valójában akkor 7-8 fokos) Gyömrői tó vizében találtam magam! Az első, mindössze másodpercekben mérhető csobbanás rengeteg energiát vett ki belőlem, de meg voltam fertőzve… Nem, nem vírussal! A hidegterápia boldog (!) megszállottjai közé kerültem. 

FotóNem felejtve balatoni célomat, az ehhez szükséges jégúszást (5 fok alatt ez, feljebb hidegvízi úszás a neve) január vége felé kezdtem próbálgatni.  Magamtól kellett felismernem ennek az itthon ismeretlen sportágnak a nehézségeit, problémáit, sőt, veszélyeit. Rá kellett jönnöm, hogyan előzhető meg a baj, a kéz elfagyás, a végtagok izomzatának működésképtelenné válása.  Hajtott a vágy, minél többet akartam úszni ebben a furcsa közegben. A fejlődés rohamos volt, és amikor probléma nélkül tettem meg 600 métert a három fokos vízben, beugrott a lehetőség… A Balaton Tihanynál "csak" 1250 m... Fél óra úszás, amatőr szinten! Meg lehet úszni! Megcsinálom!! Micsoda élmény, hogy fél évvel korábbi hosszanti végigúszás után ezt a lehetőséget is megkapom az Élettől!


 


Intézni kezdtem az engedélyeztetést, az úszás biztosítását. Hál Istennek, talán az előző teljesítésemnek köszönhetően, bizalmat és partnereket találtam a vállalkozásomhoz. Március 17. volt az első nap, amikor már érvényes volt a három hétre szóló engedélyem. Az időjárás viszonylag kegyes volt hozzám, így megtörténhetett a csoda! A VMSZ hajós biztosítása mellett, szakképzett személyzettel, illetve kisebbik fiam jelenlétében a sajtó figyelme közben elrajtoltam Szántódon. A víz hőmérséklete a hirtelen felmelegedés következtében kb. 7 fokosra emelkedett, így hőfok miatt nem volt mitől tartanom. A szél okozott némi izgalmat, ami kedvezőtlenül, de nem túl vészesen oldal irányba tolta a Balaton vizét. Az arcomba csapkodó, gonoszkodó hullámok a tó közepén okoztak nem várt többletmunkát, követeltek gyors megoldást. Problémám volt azzal a hevederrel is, amely egy biztonságomat garantáló úszó bójával kötött össze. Végül a meseszép környezetben történő harmincöt percesre alakult sikeres úszás óriási élmény és tapasztalást jelentett nem csak nekem, a „full amatőr” úszónak, de kísérőim számára is! Bebizonyosodott, hogy a Balaton télen is átúszható! A Média figyelme, elismerése roppant hízelgő volt, így néhány hétig még élt bennem a kísértés, hogy tudásomat megtartva a jövőben is önmagamra tereljem a figyelmet, ha téli úszásról van szó. De… Helyes ez a gondolkodás? A téli úszás, illetve az arra való felkészülési időszak másoknak is okozhat ugyanilyen örömet, egészséget! Biztos, hogy jogom van ezt a csodát megtartani önmagamnak?A válasz cselekvésre ösztönzött. Barátaim, valamint külsős szakemberek azonnal megérezték az ügy szépségét, kihívását. A hideg víz, a téli úszás, sőt, a csodálatos téli Balaton mindenkié. Téli úszásokat a környező országok jórészében régóta nagy sikerrel rendeznek. Mi miért ne tennénk?Tesszük! Csináljuk! Szervezzük!  Mert úszni jó, télen is! Mert a HIDEG VÍZ a barátunk, egészségünk különösen fontos karbantartója! Ez a közös felismerés hozta létre a Téli Úszó Sportegyesületet.Zimányi András

TÚSZ SE elnök

Egyesület vezetője: Zimányi András elnök Tel.: +36-20-9416-637 email: zimanyiandras kukac gmail.com

Adószám: 19188964-1-43 Magnet Bank 16200144-18541052 

(c) 2019 Téli Balaton-átúszás Minden jog fenntartva! Honlapot készítette: Bencsik Rajmund