Téli Balaton-átúszásA Téli Úszó Sportegyesület alapításától az 1. Téli Balaton-átúszásigKözel egy év munkája érett be 2020. február 23.-án, a szépségéről világhírű Balatonon. Korábban valószínűtlen képtelenség volt, mára viszont ésszerű, izgalmas, megvalósítható lehetőséggé vált bárki számára a téli Balaton-átúszás. Ezen a vasárnapon 15 izgatott, felkészült ember vetette bele magát a tó jéghideg vizébe Szántódon, hogy egyénileg, vagy váltócsapat tagjaként átússza a Tihany felé a magyar tengert. Még most sem könnyű elhinni, hogy sikerült megszervezni és így elindíthattunk egy olyan sorozatot, amire korábban soha nem volt példa. De ugorjunk vissza egy évet az időben, hogy is született ez az extrém sportrendezvény!

Nem volt csoda, mindössze a befektetett munka hozta meg a gyümölcsét, mikor  2019 telének a végén az első, egyéni átúszást teljesítettem az akkor 7 fokos vízben. Nem egy lehetetlen küldetés volt, csak valamiért eddig nem csinálta meg senki. Itthon nincs hagyománya a téli úszásnak, én is csak egy hidegvíz terápiát gyakoró csoportban jöttem rá, hogy egy ilyen kihívással szembe tudnék nézni.

Fotó 
Minden a közös mártózásokkal kezdődött! Középen Farkas Orsolya,
jobbra szemüvegben Tóth László, akik később részt vettek az 1.Téli Balaton-átústzáson

Az ötlet azért születhetett meg a fejemben, mert a Balatoni úszásoknak kiskölyök korom óta szerelmese vagyok. Néhány hónap gyakorlás után képes voltam jégtáblák közt létezni, de úszni is 20 perceket, innen jött a szikra: egy Tihany Szántód 1250 m-es táv fél óra környékén leúszható… Nem tudtam semmit a sportágról, azt sem, hogy elvileg 22 perc felett nem kéne túlélni a három-négy fokos vízben tartózkodásokat. Talán ha szólt volna valaki, hogy ez „lehetetlen”, nem kínzom magam, de hát mentem a magam útján és csináltam, amit szerettem és jónak láttam. A munka meghozta az eredményt, megtörtént az úszás, a teljesítés után pedig úgy tűnt, el lettem könyvelve egy amolyan „csodabogárnak”. 
 
A hideg víz után hetekig a boldogságban úsztam, szívet melengető jó érzés elsőnek, egyetlennek lenni valamiben, főleg, ha ezt a nagy nyilvánosság előtt is méltatják. Voltak, akik kedvet kaptak egy hasonló úszáshoz. Feltettem magamnak a kérdést, akarok-e élni a lehetőséggel, hogy „csodabogárként” évről évre továbbra is megdöbbentsem az embereket, vagy lépjek egy nagyot és tegyem elérhetővé a téli Balaton-átúszást annak nem titkolt kínjaival és örömével együtt bárki számára. Az első érdeklődő, egy sikeres jeges úszó, Plavec Péter Ausztriából jelentkezett, de nem volt kérdés, hogy a téli úszásban sok évtizedes tapasztalattal rendelkező Szlovákiából is szívesen vennének részt évről évre ilyen rendezvényen. És hát sejthető volt, hogy felkapnák a fejüket a hazai rozmárok is, ha bejelenteném, hogy a Balatonnak ezen a nem veszélytelen, olykor zsúfolt hajózási útvonalán hirtelen megnyílna számukra is a lehetőség. 
 
Ha már lúd, legyen kövér, ha még így sem elég bonyolult, legyen méginkább az. Társaimmal arra gondoltunk, csináljunk egy egyesületet, legyen a cél a csillagos ég! Miért ne lenne Magyarországnak, az úszó nagyhatalomnak egy olyan rendezvénye, ami Európa egyik legszebb pontján kínál izgalmas lehetőséget a téli úszás szerelmeseinek? Mért ne támogatnák ezt a Balatoni élet téli felpezsdítésének legfőbb akarói, a helyi önkormányzatok? Fura, hogy egy pesti taxis indítja el a folyamatot, de hát így alakult. Cserébe persze el kellett engednem egy másik életérzést, miszerint ki tudja meddig, egyedüliként bitorolhattam volna az amúgy satnya tudásommal a látványos téli Balaton-átúszásokat. 
 
Barátaimmal még a nyár elején megkezdtük a Téli Úszó Sportegyesület szervezését. Olyan jogi és egyesület vezetői tapasztalattal rendelkező emberek álltak a munka élére, akiknek soha nem fogom tudni meghálálni a bizalmukat. Az egyesületalapítási kérelemtől a jogerős végzésig láthatóan hosszú útra kellett készülni, de augusztusban már tudtuk, hogy például a szakmai magazinunk hasábjain akár a taxisoknak is meg lehet hirdetni a jelentkezést egy téli úszás felkészítésre.

Fotó  
Szűcs Ferenc, dr. Baracsi M. Zoltán, Báló Ottília, Pesti Balázs és Zimányi András

A megjelenést követően hamar meg is kezdődött az ingyenes felkészítés. Az olvasó jelentkezők között volt egy taxis feleség, Herman Judit, valamint a 6x6 taxis éjszakás Major István. Különböző okok miatt ők most nem tudták végigcsinálni a szezont, de mindketten eljutottak addig, amíg nagyon kevesen ebben az országban, a téli úszásig. A tfoglalkozásokon szép számmal jelentek meg lelkes és szintén amatőr úszók. Kerestem a téli úszásban tapasztalt felvidéki úszókkal a kapcsolatokat, Pék Dezső, vb ezüstérmes és Makai Zoltán örömmel és nagyon kedvesen adtak szakmai segítséget. 
 
A felelősség nem kicsi, amikor benned bízó emberek úszni kezdenek a gyakran csak 1-2 fokos vízben. Kezdetben, az őszi úszásoknál hétköznaponként még gyakran egyedül voltam a Gyömrői Tófürdő vizében, róttam a köröket és boldogan szedegettem az úszószemüvegemről a színes faleveleket. Piszokjóleső, de kemény edzések voltak ezek. Aztán -főleg hétvégéken- a kilométerek halmozása hejett egyre inkább az úszók segítését, felügyeletét láttam a legfontosabb feladatomnak. A felkészítést két szakaszban szerettem volna biztosítani, melyeket egy nagyon fontos kvalifikációs úszás határolt el egymástól. A külföldi gyakorlatot figyelembe véve úgy gondoltam, hogy december végére minden újonc jelentkezőtől látnom kell egy komoly teljesítést, vagyis a Balatont csak az úszhatja át, aki még 2019 végén képes jeges vízben leúszni a kihívás távjának felét. 
 
Ezt a köztes célt a két ünnep közé tervezett Gyömrői Téli Úszáspróba megszervezése jelentette.
 
Soha nem várt izgalmaknak néztünk elébe. A Téli Úszó Sportegyesület létjogosultságát még mindig nem fogadta el a Fővárosi Törvényszék, egy apró hiba miatt jelentős késéssel kellett számolnunk. A Gyömrői Önkormányzat minden támogatást megadott, a gyönyörű, napi rendszerességgel gondozott Tófürdőt, valamint a fűtött öltözőt és mosdót is biztosító Sportcsarnokot egész téli szezonban a rendelkezésünkre bocsájtották, a „Jó itt élni! Közösség” keretén belül pedig edzéseinkre forró teát kínálva jártak ki.   
 
Fotó
Amikor a támogatók is kísértésbe esnek... Jó Itt Élni Közösség -Gyömrő
 
Ennyi segíteni akarás komoly doppingként hatott, de a papírmunkák Gyömrőn is nehezen haladtak. Egy olyan rendezvény létjogosultságát kellett annak minden jogi tisztaságával együtt létrehozni, amelyben sem nekünk, sem az Önkormányzatnak nem volt gyakorlata. A Téli Úszó Sportegyesület bejegyzése október utolsó napján történt meg. A feladatok tovább sokasodtak, az idő rohant, az úszók lelkesen készültek, intézték a feltétellé vált orvosi engedélyeket és mesélték a döbbent orvosok reakcióit, na, ez is megérne egy cikket. Az aprónak tűnő köztes gyömrői project soha nem sejtett méreteivel tornyosult a fejünk felett. Vásárlások, beszerzések, egyeztetések, nem kis feladat volt mindez egy-egy fuvar közt, mert a „pesti taxis” élni is próbált valamiből. Jogászunk, és leendő titkárunk, Báló Ottília, aki egyébként egy 25 éve fennálló és elismert civil szervezet, a Fészek Gyermekvédő Egyesület tapasztalt vezetője, minden szabadidejét feláldozva dolgozott. 
 
December 27.-én majdnem egy egész napos munkával magam építettem ki az úszó pályát. Három darab bóját kellett egymástól megfelelő távolságban elhelyeznem a mélyvízben, illetve még a rajthelyet kellett kialakítani. Volt egy pillanat, amikor úgy láttam, nem tudom megcsinálni, a mérő zsinórokkal bajlódtam elég sokat. Viszonylag egyszerű, egy-két órát igénybe vevő feladatnak tűnt ez a munka, de csak papíron. Sikerült, késő délután minden egyben volt, de egy ideig biztosan nem felejtem el ezt az idegtépő munkát.
Aztán eljött a nagy nap… December 28.-án a Gyömrői Önkéntes Tűzoltóság egy tíz fős (!!!) biztosítással érkezett, de  egy kétfős egészségügyi személyzet is állt mellettünk.
 
Fotó 
Gyömrői Téli Úszáspróba a Gyömrői Önkéntes Tűzoltóság biztosításával
 
Önkénteseknek lett kiosztva teendő, mindenki a helyén volt. Legfőbb jóakarónk, Gyenes Levente gyömrői polgármester úr a tóparti Negresco étterem teraszán nyitotta meg a különleges rendezvényt. Szlavicsek Tünde, az első és mai napig egyetlen magyar hölgy LaManch átúszó, sztárvendégként emelte a sportesemény színvonalát. A kétórás rendezvényen öt úszó teljesített 600 méter úszást, így kvalifikálták magukat a későbbi teljes Balaton-átúszásra. Két fő indult 200 méteren és kilencen teljesítettek 50 méteren. Nekik két balatoni váltócsapat létrehozása volt a céljuk. A hangulatot  Zen Bíró Balázs speekerként fokozta, ő az a srác, aki korábban a balatoni úszásomat felelős szervezői poszt betöltésével segítette. A rendezvény végén oklevelet, sőt egy támogatónak köszönhetően ajándékcsomagot is tudtunk kiosztani, ez vendégünk, Tünde feladata volt.
 
 Fotó
  Gyömrői Téli Úszáspróba  Elöl Tóth István, mögötte Tóth Barna
 
Hihetetlen, de igaz. Túl voltunk egy sikeres rendezvényen! A Téli Úszó Sportegyesület elvégezte első feladatát! Az úszók mind remekeltek, nem csekély nevezési díjaikból még a ráfizetést is sikerült megelőzni. Visszajött az úszókra rögzíthető biztonsági jelzőbólyák, a rajtot segítő létra, pályajelző bóják, nyomtatványok és egyebek ára. Nem kellett a fejemet a falba verni a meg nem térült kiadások nagyrésze miatt!

Pihenni, ünnepelni kellett volna egy-két napot, az eltelt fél év izgalmai után ismét magas vérnyomás tünetei gyötörtek. Nem lehetett, nem voltunk képesek elengedni a munkát, már másnap a februárra meghirdetett Téli Balaton-átúszás körül forogtak a gondolataink.  Míg Gyömrőn egy néhányszáz négyzetméteres területen kellett teljesíteni, a Balaton két partjával tárta elénk a feladatokat. Támogatókra bár számíthattunk, a költségek jó részét nekünk kellett előteremteni. Európa talán legmagasabb nevezési díjaival a nyíltvízi úszórendezvényünk szervezésének finischébe érkeztünk.   
 
Fotó
Agárd -gyakorlás hullámzó nyílt vízen
 
Annál is nehezebb dolgunk volt, mint eredetileg képzeltük, mivel az elnökségből két fő nem tudott részt venni a szervezésben, újra kellett osztani a feladatokat. Jól jött minden tudás és tapasztalat, ami szükséges volt, újraterveztük és megcsináltuk, ami nem volt olyan fontos, elengedtük. Már rég tudni lehetett, hogy az eredeti tervvel szemben jómagam nem is indulhatok az átúszáson, hisz el kellett látnom a rendezvény legfontosabb tisztségének a teendőit. Egyre nagyobb rutinnal, magabiztossággal tette mindenki a dolgát. Szerettük volna, ha a saját 2019-es úszásom mintájától eltérően az úszók felügyelete nem az egy hajó-egy úszó képlet alapján valósulna meg. Végül, a vízimentők érthető óvatossága miatt nem sikerült engedélyeztetni olyan rendezvényt, ahol egyszerre több úszó tartózkodhat a vízben, de szerencsére fel voltunk készülve erre az eshetőségre. Örültem, hogy a ránk vigyázó vízimentők partnerként mellénk álltak, hisz a korábbi úszásaimon maximálisan jól, a cél sikerét szem előtt tartva teljesítettek. Hatalmas elismerés azoknak, akik hirdetésre önkéntes segítőknek jelentkeztek! Volt közűlük olyan kedves hölgy is, akinek nem jutott teendő, szegény haragudott rám, konkrét vesztességként élte meg a nélkülözést… A tenni akarás megható, felemelő, nagyszerű érzés volt nekünk és az úszóknak is. A hirdetés megjelenésére Cser András azonnal jelentkezett, majd Hegedűs Hajnalka, Habaz Erik, Patkás Tamás, Simon Éva, Fekete Enikő jelentkeztek és biztosítottak minket az önzetlen segíteni akarásukról. Nagyszerű sportbarátok, csodálatos emberek! 
 
Fotó
Hegedűs Hajnalka önkéntes -már a rendezvényen készült képen. A pingvin a Sportfanatic úszó csapat kabalája
 
Az engedély február 22.-től március végéig volt érvényes, egy alkalommal történő megrendezésre szólt. A téli körülmények között rendkívülinek számító távolság miatt magunk hoztuk meg azt a döntést, hogy csak öt fok feletti vízhőfoknál tartjuk meg a programunkat. Sejthető, hogy erre februárban viszonylag kicsi a remény, ám mégis nagy izgalom volt a meteorológiai jelzések követése. És ki gondolná, de egyre gyanúsabb volt, hogy szerencsénk lehet, kemény és tartós melegfront kecsegtetett a hónap közepétől minket. A szél még ellenségként viselkedett, de a hőmérséklet megfelelő volt! 19.-én egyeztetnem kellett a Meteorológiai Intézettel. A tervezett szombati napra erős szelet ígértek, de a vasárnap már enyhülést hozhatott! Az 5 fok megléte is valószínűsíthető volt. Igeeen, ez lesz a mi napunk!
 
Fotó
Postás strand, Szentendre. Bercsényi Zoltán 20 percnél jeges úszás közben
 
Telefonok mindenkinek ezerrel, az önkormányzatok nem tudtak erre a napra öltözősátrakat biztosítani, gyorsan ezt is meg kellett oldani, mindegy, hogy ez már rég nagyon keményen zsebünkre is megy, semmi nem számít már, csak a biztonság, csak a rendezvény! Taximmal órákon át félreállva intéztem a telefonokat, vérnyomásom szerintem duplán, tudnak jönni az úszók, egy fő kívételével senkit nem ér csalódás. Tudjátok, ki bukta el az úszás lehetőségét, mert nem szombat, hanem vasárnap lett a megfelelő időpont? Az első jelentkező, Plavec Peti Ausztriából, a gyakorlott, ún. „jeges mérföldet” is teljesített téli úszó, aki időközben a minket tanácsokkal segítő igazi barátunkká vált… Nehéz ilyen helyzetben vidámnak lenni, de értelemszerű volt, hogy az 1. Téli Balaton-átúszást időpontja 2020. február 23.! 
 
A nagy nap tehát vasárnap reggel, 9:30-kor egy megnyitóval indult Szántódon, a rajtnál. A Tihanyi polgármesterrel, Tósoki Imrével együtt mondtuk el a gondolatainkat. Volt a mondanivalójában izgalmas rész, reményét fejezte ki, hogy néhány éven belül akár száz sportoló is el tud majd indulni a rendezvényen. A Téli Balaton-átúszásra ő is a térség életet felpezsdítő programként gondol! Értitek a helyzet gyönyörűségét? Nem beszéltünk össze, mégis kitaláltuk egymás gondolatait! A megnyitó után a sajtó és tv társaságok munkatársait kellett volna egy-egy interjúval kiszolgálni. Kínos volt, mert az idő egész napra percre be volt osztva, az egyik fontos napilap munkatársára pedig már nem maradt idő. Megcsinálták a cikküket ők is, de a tartalom éreztette velünk a sérelmüket -igazuk volt, sajnáltam a helyzetet. Három perc késéssel foglaltam el a helyemet a biztosító hajón, innentől kezdve ez volt egész nap a szolgálati hejem.

Fotó
Rupert -a Balaton sürgősségi mentőhajója, a tó leggyorsabb és legfelszereltebb vizijárműveinek egyike
 
Az első úszó, a már említett vb ezüstérmes Pék Dezső, a szlovákiai Sportfanatic színeiben kamerák és fényképezőgépek kereszttüzében rajtolt. Én a biztosító hajóról mértem az idejét, fotóztam, videóztam. Hatalmas taps és éljenzés fogadta 20 perc 49 másodperces úszása végén Tihanyban. A második úszó már az általunk felkészített Bercsényi Zoltán volt. Szintén több interjút adott, érdekességnek számít, hogy beigazolta azt a korábbi állításomat, hogy három hónap szorgos munkával és átlagosnak mondható úszástudással is fel lehet készülni egy ilyen képtelen távra, brutálisan hideg vízben. Kimondhatatlanul büszke vagyok Zoli teljesítményére, aki 32 perc 55 másodperccel teljesítette a kihívást! 
 
A célbaérését követően bő két perc alatt repültünk vissza a bivalyerős, szélsebes hajóval a Vegyes Jeges váltócsapatért: Nagy-Kulik Zsuzsa, Tóth László, Szegő Panni és Lehóczky Endre tíz percenként a hajóról váltották egymást. Az erősödő hullámzás és egy oldal irányú vízáramlás nehezítették a munkájukat, szerencsére ennek ellenére megközelítően a várt idő alatt tudtak teljesíteni. Van köztük egy házaspár, Panni és Endre, bűbájos a történetük. Panni rajongott a téli úszásért, amikor ősszel felkeresett minket. A férje féltette, de megegyeztek, jöjjön el ő is egy foglalkozásra, lássa, hogyan működünk, milyen biztonsági szabályokat vezettünk be, hát Endre lett az első, aki se szó, se beszéd, átúszta az akkor 10 fokos Gyömrői Tófürdőt. Most pedig egymást váltották a Téli Balaton-átúszáson! 42:26 volt a csapat úszásideje. 
 
Fotó
Lehóczky Endre (középen) már túl van az úszáson, felesége és egyben Vegyes Jeges Váltóban
csapat társa,Szegő Panni rajtra kész. 
 
Az Eltévedt Pingvinek váltócsapat következett: dr.Máté Tamás, Cselleng Dávid, Karsai András és Farkas Orsolya részvételével. Tökéletes és sikeres téli úszást mutattak be 36 perc és 21 másodperc alatt!  
Fotó
Eltévedt Pingvinek Váltócsapat két úszója: Farkas Orsolya és Cselleng Dávid -hamarosan következnek!
 
Fotó 
dr.Máté Tamás
 
Fotó 
Karsai András
 
12:50-kor Domby Ádám szintén egyéniben indult, 36:18-as idővel, a szokásosnál kicsivel megviseltebben, de még jó állapotban úszott be a célba. 13:30-kor Vigh Nagy-Gyöngyi rajtolt, aki rekordidőt, 45 percet és 6 másodpercet volt a vízben. Tudtuk, hogy lassú és ezért sokáig fog úszni, de azt is, hogy mennyire jól bírja a hideget. Nevetve jött ki abból a vízből, amiben egy átlagember nem élne túl 22 percet sem. Gyöngyi tehát az első nő, aki átúszta télen a Balatont!  
 

Fotó

Célbaérés előtt...


Fotó

 ...és a célban! Vigh Nagy Gyöngyi az első nő, aki átúszta a téli Balatont!!
 
14:15-től Judita Sikulova angyali mosolyában 33 percen és 20 másodpercen át gyönyörködhettünk a kísérő hajóról, az utolsó percei már nehezek voltak, de hiba nem volt sem az úszásában, sem a visszamelegedésében!  
 
Fotó
A vízben Judita Šikulová


Tökéletesen jól álltunk az idővel, egyetlen úszónk sem került nehéz helyzetbe sem a vízben, sem később, a parton! Már csak két profi úszó várta a hajónkat Szántódon. 14:55-kor újabb legenda a Felvidékről, Nyáry Richárd rajtolt, elképesztően szép és gyors úszást követően 18:53-as idővel állította be a téli Balaton-átúszás legjobb eredményét! Végül pedig 15 óra 25 perces rajttal a Pék testvérek közül Endre zárta a napot, báttyánál kicsit lassabb, de szintén irígylésre méltóan gyönyörű 22:39-es időeredménnyel. 
 
Fotó
Nyáry Rihárd, az 1. Téli Balaton-átúszás leggyorsabb úszója
 
Megcsináltuk, tört fel belőlem közel egy év után ismét a szántódi rév mellett az örömkiáltás. Egy éve egyedül voltam itt, most 15-en úsztunk…bocsánat... úsztak ezek a fantasztikus sportolók! Szinte percre pontosan, a tervek szerint zajlott az egész napos program! Mennyire megható oklevelet osztani, gratulálni ezeknek a nagyszerű embereknek! Nyáry Richárdnál kicsit összeroggyantam… hogy adhatok én, a pesti taxis neki, illetve a Sportfanatic sztár úszóinak elismerő dokumentumot?? Világszerte ismert úszók ők, akik nem csak itt és most, de meghökkentő tengeri és óceáni útvonalakon is folyamatosan bizonyítanak, rendszeresen viszik az érmeket a különböző szlovákiai, európai, illetve világversenyekről! Néhány héttel korábban a Bledi VB-n, most pedig a Balaton partján fényképezkedhettünk, együtt van a nagy múltú Sportfanatic és a fiatal Téli Úszó Sportegyesület… 
 
Fotó
Úszók és segítők  Felső sor: Bercsényi Zoli, Domby Ádám István, Hideghéty Tamás, Pék Endre, Gálffy Tibor,
Nyáry Richárd, Pongrácz Richárd, Hideghéty Péter, Pék Dezső, Pingvin, Pongrácz Richárd,
Báló Ottília, Zimányi András, Simon Éva -mögötte Šikulová Judit, Habaz Erik, Patkás Tamás.
Alsó sor: Vigh-Nagy Gyöngyi, Farkas Orsolya, Nagy-Kulik Zsuzsa, Hegedűs Hajnalka, Lehóczky Endre, Szegő Panni 


Micsoda nap volt 2020. február 23.! Éreztük ezt ott, akkor, mindannyian! Hisszük az évente megismétlődő rendezvényünk értelmét, a további években növekvő sikerét. Azt akarjuk, hogy Magyarországon is megértsék az emberek a téli úszó rendezvények, így a Téli Balaton-átúszás egyik legfontosabb üzenetét: a hideg nem az ellenségünk, hanem egy elfogadható, sőt, egészségünket karbantartó, évmilliók óta ránk és fejlődésünkre ható természetes tényező!
 
 
Fotó
Domby Ádám István egyéni téli Balaton-átúszó és jómagam
 
Küldetés? Hobbi? Szerelem? Nem tudom, talán mindhárom hajt évről évre. Jó és egészséges kitűzni egy magas célt, majd küzdeni érte! Eddig úgy érzem, nekem megérte. Azt gondolom, a 15 úszónak szintén. Dolgozom, dolgozunk a folytatáson. Nehézségek vannak, lesznek is, szponzorok eddig még hiányoznak, de nem lehet leállni. Jövőre pedig folytatás ismét, a 2.Téli Balaton-átúszáson!
 
 
Zimányi András
TÚSZ SE elnök
 

Egyesület vezetője: Zimányi András elnök Tel.: +36-20-9416-637 email: zimanyiandras kukac gmail.com

Adószám: 19188964-1-43 Magnet Bank 16200144-18541052 

(c) 2019 Téli Balaton-átúszás Minden jog fenntartva! Honlapot készítette: Bencsik Rajmund